NTGent - We Shall Overcome. Friede, Vrede, Paix, Peace, Pax

Deze informatie is niet meer actueel!
Wim Opbrouck, Axl Peleman, Roeland Vandemoortele en Ron Reuman graaien in het rijke repertoire van de vredesbeweging. Met verrassende arrangementen spelen ze bekende en minder traditionals, gospel, folk, rock, chanson. Het doel is nobel: wereldvrede!

Wanneer

  • woensdag 29 mrt 2017
    van 20.15 u

Prijs

€ 22,00 (+60: 20 euro, - 26: 18 euro, UiTPASkorting: 4,5 euro )

Waar

naam
GC 't Heilaar
adres
Heilaarstraat 35
2340 Beerse

Contact

Telefoon
014 600 770
e-mail
cultuur@beerse.be

Info

In samenwerking met:

 Beerse Vol Leven

duur: 2 x 60 minuten, 20 minuten pauze

 

Drie muzikanten en een acteur. Samen zorgen ze voor verrassende arrangementen van bekende en minder bekende liederen. We Shall Overcome is een prachtig theaterconcert dat diep in de onderbuik van de geschiedenis tast. Soms donker, woelig en hard. Soms meeslepend, aanstekelijk en hoopvol.  

 

"We Shall Overcome troost, ontroert, en verbindt mensen. De minzame Opbrouck tovert de voorstelling om in een twee uur durend gebeuren van collectieve cocooning. Iedereen eet uit de hand van deze hoogst aaibare ceremoniemeester en zingt op zijn aangeven gewillig mee. Ga dat zien en horen, en laat u meeslepen."***** (De Morgen)

 

Publiekreacties

  • Gisteren in de Stadsschouwburg in Brugge, de voorstelling van mijn leven meegemaakt. Rasartiesten, muzikanten, woordkunstenaars, ambiancemakers […] Een rollercoaster van emoties die mij en mijn gezelschap heel blij heeft gemaakt. (Mieke)
  • Wat een show en wat een spelenmannen. De boodschap voor vrede is universeel en onverwoestbaar. Als je ze maar uitzingt voor iedereen. (Roger Van den Bulcke)
  • Een bijzondere avond was het. Het eerste deel, ingetogen, onwaarschijnlijk mooi. Na de pauze werden de protestsongs uitbundiger. Eigenlijk kon je niet anders dan meezingen, uit volle borst. (Maurice van Kerckhoven)
  • Als ik een wens kon en mocht doen, ik bracht alle wereldleiders naar Gent en verplichtte hen twee voorstellingen bij te wonen, zijnde FRONT en We Shall Overcome. (Hendrika)

 

‘Pete Seeger meets Willem Vermandere, Boris Vian, Kurt Weill, Leonard Cohen, Wannes Van de Velde, June Tabor, Bob Dylan, Vuile Mong, Bob Marley, Walter De Buck, Jacques Brel, John Lennon, Nick Lowe, Captain Sensible, PJ Harvey, en vele, vele anderen. Een avond waar het bezwaarde geweten een stem krijgt, het gebroken geweer, de vredesduif, de regenboog, Jean Jaurès, Bertrand Russell... Een avond zoals ik hem mij herinner uit de jaren tachtig, de betogingen vóór de vrede en tegen de atoomraketten, de mars op Brussel, miljoenen burgers stapten op treinen en zongen zich een weg naar de hoofdstad. Duizenden kelen zongen oude liederen, alsof het zingen ons wapen was. De bloem in de geweerloop. Vreedzaam liepen we hand in hand een betere wereld tegemoet. En we zongen, en we hoopten, zoals de generaties voor ons. We shall overcome. Tijdens de herdenkingen aan de Eerste Wereldoorlog mag de herinnering aan zij die bleven zingen niet vergeten worden, zij die vochten voor de vrede en het respect tussen de naties en de volkeren, zij die geloofden in de diplomatie en het pacifisme. Voor hen geen gedenksteen, of triomfboog, zij leven verder in hun liederen, in hun zuivere stem, in hun voortdurend protest. Opdat wij nooit zullen vergeten, en wij tot in de eeuwen der eeuwen zullen inzien, dat elke oorlog, waar ook ter wereld, een aanslag is op het fundament van onze beschaving. Maar vooral: opdat wij zouden blijven zingen.’

Aan het woord is Wim Opbrouck. In het kader van de honderdjarige herdenking van Wereldoorlog 1 stelde Opbrouck samen met zijn muzikale wapenbroeder Ron Reuman een avond samen met muziek uit het repertoire van de vredesbeweging. Traditional, gospel, folk, rock, chanson – het repertoire is rijk.  

 

Zang en muziek: Wim Opbrouck, Axl Peleman, Roeland Vandemoortele, Ron Reuman
Dramaturgie: Koen Haagdorens
Decorontwerp: Wim Opbrouck en Luc Goedertier
Lichtontwerp: Mark Van Denesse
Kostuumontwerp: Martha Stoffels
Productie: NTGent

 

 

Alle activiteiten