Het kwartier - De schaar van de tsaar (6+ jaar)

Deze informatie is niet meer actueel!
Een absurd-komische voorstelling, geïnspireerd op verhalen over vreemde regimes, nieuwe samenlevingsvormen en absurde feiten als opblaasbare tanks, baardbelastingen en te korte zwembaden.

Wanneer

  • zaterdag 6 mei 2017
    van 15.00 u

Prijs

€ 11,00 (+60: 10 euro, -26: 7 euro, UiTPASkorting: 2 euro)

Waar

naam
kapel Kolonie van Merksplas
adres
Nijverheidsstraat 6
2330 Merksplas

Contact

Telefoon
014 600 770
e-mail
cultuur@beerse.be

Info

In het rijk van de tsaar waait een nieuwe wind. Het oude regime wordt overboord gegooid.

Mannen willen naar de maan. Baardige burgers spreken nieuwe woorden. Prachtige gebouwen worden opgetrokken. Dit is een nieuwe tijd! Leve de omwenteling!

Maar dan blijkt de maan toch te ver, de baard te duur, de woorden te hol, het gebouw puur gevel. Zal je springen naar de maan? Belasting betalen op je baard? Zwijgen tot je barst? De facade laten vallen?

Geinspireerd op verhalen over vreemde regimes, nieuwe samenlevingsvormen en absurde feiten als opblaasbare tanks, baardbelastingen en te korte zwembaden.

De schaar van de tsaar wordt een absurd-komische, bijwijlen groteske voorstelling over waarde(n), illusies en (zelf)bedrog. Met de fysieke spelers van Corpus Ca, tekst van Freek Marien (winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015, vroeger regisseur/schrijver bij De Nietjesfabriek) en muziek van Gerrit Valckenaers , ontstaat een uitgelaten sfeer met een grimmige ondertoon. Wat als de wereld blijkt te bestaan uit luchtkastelen?

Toelichting door de maker:

“Elke regel die een kind wordt opgelegd is een verzonnen grens, die evengoed ergens anders zou kunnen liggen. Door een nieuwe mini-maatschappij op scène te bouwen (zoals ook elk gezin er één is) tonen we de absurditeit van regels. Volwassenen zullen in die regels de absurditeit van sommige maatschappelijke vanzelfsprekendheden herkennen. Kinderen en volwassenen zullen ze achteraf de zaal verlaten, en de wereld weer zien als wat ze is: ook maar een verhaal, ook fictie.

De samenwerking met de sterke spelers van Corpus Ca en de aparte maakwijze (via Grotowski en kinderspelletjes) biedt de mogelijkheid om de grote emoties boven te halen. Een directheid die je weinig ziet in jeugdtheater, maar voor kinderen, die zelf erg grote emoties ervaren, des te herkenbaarder is.” - Freek Mariën

 

Alle activiteiten