Chris Lomme, Katelijne Verbeke en Simone Milsdochter - Adela en Helena

Deze informatie is niet meer actueel!
'Adela en Helena' is een theatervoorstelling met actrices Chris Lomme, Simone Milsdochter en Katelijne Verbeke in een regie van Ignace Cornelissen naar een tekst van Kris Van Steenberge (Woesten). Qua adelbrieven kan dat tellen! De theatervoorstelling vertelt het verhaal van de zwerftocht van drie vrouwen -een grootmoeder, haar kleindochter en de jonge Adela- door een Europa in oorlog.

Wanneer

  • zaterdag 2 dec 2017
    van 20.15 u tot 22.00 u

Prijs

€ 20,00 (60+: 18 euro, -26: 16 euro, kansentarief UiTPAS: 4 euro )

Waar

naam
GC 't Heilaar
adres
Heilaarstraat 35
2340 Beerse

Contact

e-mail
cultuur@beerse.be

Info

In samenwerking met:

FC Noordpool

duur: 75 minuten zonder pauze

inleiding
Om 19.30 uur kan je gratis naar een inleiding in de tentoonstellingsruimte.

 

Drie topactrices spelen de tekst van een succesauteur, gebaseerd op de verhalen van de grootste muziekproducenten die ons land ooit gekend heeft.

 

De eerste helft van de vorige eeuw.
Heel wat vrouwen zijn onderweg.
Op de vlucht uit angst voor oorlog.
Op tocht vol goede hoop.
Ze doorkruisen Europa.
Een odyssee in een continent dat op springen staat.
Ze komen aan op de plek waar ze oud zullen worden
Alleen.
Ze staren voor zich uit.
Of ze kijken achterom.
Daar ligt het ergens. Hun vaderland.

Het  boeiend relaas van Adela en Helena wordt op een ontroerende manier op het toneel gebracht door Chris Lomme, Simone Milsdochter en Katelijne Verbeke in een regie van Ignace Cornelissen naar een tekst van Kris Van Steenberge.

Drie vrouwen op de dool: een grootmoeder, haar kleindochter Helena Woronzowa uit Rusland en de jonge Adela Rozenbaum uit een kleine Joodse gemeenschap in Polen. Hun zwerftocht door een Europa in oorlog, die hen tenslotte naar Nederland en Vlaanderen brengt. Hoe ze verliefd worden, trouwen, kinderen krijgen, zich wegcijferen om de afwezigheid van de hard werkende vader te compenseren. Om dan alleen oud te worden…Hoewel Helena en Adela elkaar nooit ontmoet hebben ontstaat er in het brein van hun twee zonen, Hans Kusters en Jean Kluger, een meeslepend en dramatisch getuigenis over het leven van hun moeders in een wereld die net in brand heeft gestaan en probeert zijn wonden te likken.

 

Actrice Chris Lomme (°1938) trok op haar 17e al naar het Brussels conservatorium, om in 1955 met Schipper naast Mathilde door te breken. Daarna was zij vast verbonden aan de KVS in Brussel, om vanaf 1991 als freelance actrice verder te werken bij onder andere NTGent, Theater Malpertuis en Braakland/ZheBilding. In t,arsenaal mechelen speelde Lomme naast Jaak Van Assche in Het licht in de ogen en samen met Jo De Meyere in meer dan 140 voorstellingen van Achter de wolken.

Ze ontving in november 2009 de Prijs van Verdienste en werd de laureate van de carrièreprijs 2010 van de Vlaamse Televisie Academie.

In 2016 speelde Chris Lomme mee in Het kraken van de maan van t,arsenaal mechelen en draaide de verfilming van het toneelstuk Achter de wolken met Chris in de hoofdrol in de bioscoop.

 

Simone Milsdochter (°1967) is een Nederlandse actrice die vooral in Vlaanderen werkt. Ze ging naar de Antwerpse Studio Herman Teirlinck, waar ze in 1991 afstudeerde. Daarna volgden rollen bij de KVS, De Werf, Theater Antigone, De Theatercompagnie, Theater Zuidpool, Braakland/ZheBilding, Laika en HETPALEIS. Verder speelde ze de rol van hoofdinspecteur in de film Wolf in 2010 en de Vlaamse serie Wolven. 

 

Katelijne Verbeke (°1961) studeerde in 1984 af aan Studio Herman Teirlinck en was vervolgens vast verbonden het Nieuw Ensemble Raamtheater en de KNS. Vanaf 1991 speelde ze als freelance actrice onder meer bij Theater Malpertuis, De Tijd, KVS, KNS, Raamtheater, Theater teater, Antigone, Ro Theater en  Het Zuidelijk Toneel. In 2016 speelde ze ook mee in de film Home van Fien Troch.

In 1995 ontving Verbeke voor haar rol in Agathá een Theo d’Or en in 1997 kreeg ze een Gouden Kalf nominatie voor haar rol in de film Ongenade. In 2005 werd ze opnieuw genomineerd voor een Theo d’Or vanwege haar rol in Iets over de Liefde van Peter De Graef. 

 

De Lierse auteur Kris Van Steenberge werd in 1963 geboren en debuteerde in 2013 met Woesten, een ontluisterende roman over de Eerste Wereldoorlog. Van Steenberge won met Woesten onder andere de Bronzen Uil en de Debuutprijs 2014. Het boek is intussen aan haar 17e druk toe en de filmrechten zijn ook reeds verkocht. In 2016 verscheen zijn nieuwste roman Blindelings. Met Adela en Helena maakt ook het toneelpubliek kennis met zijn prachtige woordenspel.

 

Alle activiteiten