Strijd aan de Vaart - 'Brickworks Battles' aan Den Hout

Deze informatie is niet meer actueel!
Het kanaal is aangelegd tussen 1844 en 1875 en vormde sindsdien een eigen grenslijn in het landschap die ook militair-strategisch van belang was. In de Eerste Wereldoorlog realiseerden de Duitsers hier een verdedigingslinie: de Turnhoutkanalstellung. Deze moest bescherming bieden voor een inval van de geallieerden via het neutrale Nederland. Aan weerszijden van het kanaal Dessel-Schoten ...

Wanneer

  • zondag 9 sep 2018
    van 13.00 u tot 17.00 u

Waar

naam
Brug 6 Den Hout
adres
Rijkevorselseweg 1
2340 Beerse

Info

Het kanaal is aangelegd tussen 1844 en 1875 en vormde sindsdien een eigen grenslijn in het landschap die ook militair-strategisch van belang was. In de Eerste Wereldoorlog realiseerden de Duitsers hier een verdedigingslinie: de Turnhoutkanalstellung. Deze moest bescherming bieden voor een inval van de geallieerden via het neutrale Nederland. Aan weerszijden van het kanaal Dessel-Schoten werden bunkers gebouwd volgens een vast schema, aangevuld met loopgraven, prikkeldraadversperringen en miltrailleurposten. Bij het terugtrekken van de Duitse troepen na D-day vormde 'de vaart' opnieuw het strijdtoneel in de achterhoedegevechten met de geallieerde Poolse en Engelse bevrijders. Op verschillende plaatsen werd slag geleverd. Ontdek waar de bunkers van de Kanalstellung verborgen zitten, kijk hoe deze opnieuw in de kijker worden gezet en luister naar de verhalen van moed en zelfopoffering.

Het bruggenhoofd van Den Hout is een tussenstop van de fietslus 'Strijd aan de Vaart'. Hier kan je enkele bunkers terugvinden en kom je te weten hoe het gehucht Den Hout werd bevrijd.
Een kaart van de fietsroute is verkrijgbaar op alle vertelpunten of te bekijken via onderstaande website.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten