Modernisme in de Kempen: een extra verdieping voor Woning Van de Vliet

Deze informatie is niet meer actueel!
In de voormiddag zijn alle rondleidingen volzet, in de namiddag zijn nog enkele plaatsen vrij. Snel zijn, is de boodschap! In Beerse voegden i.s.m. architecten recent een verdieping toe aan een modernistische parel: woning Van de Vliet, in 1967 ontworpen door architect Paul Neefs. Kwaliteitsvolle architectuur een tweede leven geven, ook dat is duurzaam. Nu we met z'n allen bewuster omga...

Wanneer

  • zondag 11 sep 2022
    van 10.00 u tot 16.00 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Woning Van de Vliet
adres
Berenlaan 11
2340 Beerse

Contact

Telefoon
014 44 33 85
website
http://erfgoednoorderkempen.be/omd

Info

In de voormiddag zijn alle rondleidingen volzet, in de namiddag zijn nog enkele plaatsen vrij. Snel zijn, is de boodschap!

In Beerse voegden i.s.m. architecten recent een verdieping toe aan een modernistische parel: woning Van de Vliet, in 1967 ontworpen door architect Paul Neefs. Kwaliteitsvolle architectuur een tweede leven geven, ook dat is duurzaam. Nu we met z'n allen bewuster omgaan met materiaal- en energiegebruik, moeten we elke kans om erfgoedpanden nieuw leven in te blazen met beide handen grijpen. Daarom zetten we op Open Monumentendag enkele duurzame verbouwingen van modernistische erfgoedpanden in de kijker.

Neefs behoorde met o.m. Lou Jansen en Paul Schellekens tot de 'Turnhoutse School'. Een kwarteeuw lang tekende hij de wonderlijkste, modernistische huizen. Vooral zijn liefde voor pure geometrie valt op. Driehoeken en cirkels vulden zijn grondplannen. Bijna zestig jaar na de bouw zijn Neefs woningen nog altijd vernieuwend.
Bij de verbouwing behielden de architecten op de benedenverdieping de oorspronkelijke indeling van het huis en haar uitgesproken geometrie. Op het dak creƫerden ze een nieuwe verdieping voor de eigenaars. Het volume lijkt een vanzelfsprekende en bijna onopvallende uitbreiding, die voortborduurt op de compositie en het ritme van het oorspronkelijke gebouw.

Het indrukwekkende resultaat verlengt het leven van dit gebouw. Op Open Monumentendag nemen de architecten je mee achter de schermen van de verbouwing. Opgelet, vooraf inschrijven is verplicht.

Bij modernistisch erfgoed denk je misschien eerst aan Le Corbusier, Renaat Braem of Richard Neutra. Maar ook de Kempen is dus rijk aan deze architecturale pareltjes. Zo ontwierpen onder meer de architecten van de 'Turnhoutse School' heel wat prachtige gebouwen, die in vormentaal en materiaalgebruik bijzonder vooruitstrevend waren. Dat jonge erfgoed willen wij op de kaart zetten. En wij, dat zijn de Kempense onroerenderfgoeddiensten en architectuurplatform AR-TUR.
De intrigerende architectuur die de Kempense modernisten nalaten, is echter kwetsbaar. Het behoud van die panden stelt ons vandaag de dag voor sterke uitdagingen: energiezuinig zijn ze vaak niet en ook bouwtechnisch treden er soms problemen op. Vele gebouwen dreigen hun eigenheid te verliezen of gesloopt te worden. Daarom slaan we Kempenbreed de handen in elkaar. We gaan zowel in binnen- als buitenland op zoek naar de beste voorbeelden van verduurzamen van modernistisch erfgoed. Zo bouwen we aan een duurzame toekomst voor het modernisme in de Kempen.

Het traject 'modernisme in de Kempen' is een samenwerking tussen o.m. IOED's Erfgoed Noorderkempen, Land van Nete en Aa, Erfgoed Voorkempen, Berg en Nete, De Merode, Stuifzand en AR-TUR. Met de steun van Erasmus+, het programma van de Europese Commissie.
Alle activiteiten

Organisatie

naam
Erfgoed Noorderkempen