Expo Houtbouw in de Kempen

Deze informatie is niet meer actueel!
De uitdrukking 'baksteen in de maag' is in de Kempen een recent begrip. De nieuwe expo 'Houtbouw in de Kempen' toont dat in onze regio heel lang vooral houten huizen stonden. De Kempen kennen een rijk archeologisch verleden. Al duizenden jaren lang laten mensen hun sporen na in de zandgronden, die aan het licht komen bij archeologische opgravingen. Om meer te weten te komen over hoe men...

Wanneer

 • van zaterdag 27 mei 2023 tot donderdag 29 jun 2023
  maandag
  Gesloten
  dinsdag
  Gesloten
  woensdag
  van 14u. tot 17u.
  donderdag
  Gesloten
  vrijdag
  Gesloten
  zaterdag
  van 14u. tot 17u.
  zondag
  van 14u. tot 17u.

Prijs

Gratis

Waar

naam
Transfo 2340
adres
Heilaarstraat 35
2340 Beerse

Info

De uitdrukking 'baksteen in de maag' is in de Kempen een recent begrip. De nieuwe expo 'Houtbouw in de Kempen' toont dat in onze regio heel lang vooral houten huizen stonden.

De Kempen kennen een rijk archeologisch verleden. Al duizenden jaren lang laten mensen hun sporen na in de zandgronden, die aan het licht komen bij archeologische opgravingen. Om meer te weten te komen over hoe mensen in de (Noorder)Kempen vroeger leefden, onderzocht het studiebureau LAReS Archeologie de evolutie van de huizen.

De eerste, gekende huizen uit de Kempen dateren uit de Midden-Bronstijd, rond 1800 voor Christus. Het waren lange, smalle huizen, tot meer dan 30 m lang.

Doorheen de tijd verandert de manier van bouwen. De expo 'Houtbouw in de Kempen' geeft een overzicht van de verschillende plattegronden van in de prehistorie tot de middeleeuwen (ca. 5000 v.C.-1250 n.C.). LAReS Archeologie maakte een overzicht van alle huisplattegronden, die tot nu toe zijn opgegraven. Dit levert een selectie van 342 goed bewaarde structuren op.

In de expo tonen we enkele reconstructies van deze huizen (maquette en foto's) alsook het verhaal van het sporenonderzoek door de archeologen, de werkwijze voor de reconstructies en de geschiedenis van de bewoning in de Kempen in die tijd.

Groepen zijn welkom maandag, op afspraak via Greet Maes tel: 0472/22 66 95 of greetmosa@telenet.be.
Alle activiteiten