De Witte Kauw

Het kunstwerk

De Witte Kauw

Vader was hulpkoster, klusjesman, kerkschoonmaker, grafdelver, enz… Daarom was ons buitenverblijf van kindsbeen af in en rond de kerk. In opdracht van mijnheer pastoor roofden mijn broer en ik jaarlijks de tientallen kauwennesten en deelden de buit uit op school. Zo leerde ik de kauwen van dichtbij kennen.

Reorganiseren met een witte merel, maar getranscendeerd in een kauw is soms noodzakelijk.

Een vermenselijkte kauw zal uit een blok van wit marmer getoverd worden. De bek wordt naar beneden gericht en platgedrukt tegen de borstkas om niet teveel aan marmer te moeten weghalen.

Een jonge handtamme kauw die je onder de bek kietelt, buigt zijn kopke schuin naar beneden en de nek- en koppluimen komen rechtop te staan van genoegdoening en slaat zijn oogleden half naar beneden, de vleugels zakken halfstok en geeft zich geheel over;

Zo ook,wanneer een knappe lieve dame mij onder mijn kin aait, gebeurt er iets gelijksaardig. Zelfs m’n grote linkerteen klimt de hoogte in terwijl mijn rechterteen zo laag mogelijk naar beneden wordt gedrukt om toch maar vaste grond onder mijn voeten te houden, terwijl m’n schouders langzaam wegzakken. Zelfs de zwellichamen komen in vervoering. Toch blijf ik met één oog gluren of dit allemaal wel echt is!

De kauwenkolonie in m’n tuin hebben veel pret, ik weet het zeker, door gewoon kauw te zijn.

De kunstenaar: Jef Van Leeuw

15-12-1944

Kunstenaar-beeldhouwer die fervent zoekt naar de meest geschikte plastische weergave om zijn ongebreidelde fantasie weer te geven.

Contact