Erfgoed en musea

Heemkundig museum Tempelhof

Duik in de geschiedens van Beerse en ontdek in heemkundig museum Tempelhof en het steenbakkerijmuseum hoe onze landelijke gemeente kon groeien dankzij de vaart en de steenbakkerijen.

Het Heemkundig Museum Tempelhof hangt in wisselende tentoonstellingen een beeld op van diverse aspecten van ons heemkundig erfgoed.
Je kan er kennis maken met het roemruchte verleden van de steenbakkerijen van Beerse, de authentieke Kempische kledij en is er o.a. aandacht voor de school van weleer en religieuze voorwerpen.

Na een bezoek kan je in het museumcafé in het koetshuis een ‘Beers Vlierke’ proeven.

PRAKTISCH

locatie: Bisschopslaan 1 – 2340 Beerse
openingsuren: elke eerste zondag van de maand van 14 tot 17 uur (behalve in juli) en na afspraak
tarief: gratis toegang
rondleidingen: op aanvraag
meer info: Heemkundig museum Tempelhof via www.devlierbes.be

Museum Jan Vaerten

Jan Vaerten werd geboren in Turnhout in 1909 en stierf er in 1980. Vaerten kende zijn grote doorbraak in 1947 met zijn eerste individuele tentoonstelling.

Op de Biënnale van Venetië in 1948 was hij de grote revelatie en werd er door Picasso opgemerkt. Als wereldreiziger raakte hij bevriend met Zadkine.

In zijn werken is een grote symboliek terug te vinden. Hij heeft wars van alle modes en ismen, een sterk ontroerend oeuvre geschapen waarin het menselijk tekort centraal staat, de strijd tussen materie en geest.

Het museum heeft een vaste collectie van Jan Vaerten, maar een aantal keer per jaar organiseert het museum ook gasttentoonstellingen.
Het museum maakt deel uit van de museumgroep Biografische Musea.

PRAKTISCH

locatie: Peerdekensstraat 8 - 2340 Beerse
openingsuren: donderdag en zondag van 12 tot 17 uur - behalve op feestdagen en in juli
prijs: gratis toegang
rondleidingen: op aanvraag
Meer informatie: GC 't Heilaar - Heilaarstraat 35 - 2340 Beerse - cultuur@beerse.be

Bezienswaardigheden

Een overzicht van de bezienswaardigheden zoals kerken en kapellen, pastorieën en andere waardevolle gebouwen vind je via het menu 'extra'.

Bezig met laden...