logo Uit in Beerse
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Militair erfgoed leeft! - congres: Strijd aan de grens

05 maart ’19 (di)
Op zondag 24 maart 2019 organiseren de intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten (IOED’s) Erfgoed Voorkempen en Erfgoed Noorderkempen het congres ‘Strijd aan de Grens’. Deze studiedag gaat door in Fort II te Wommelgem.

Wie geïnteresseerd is in militaire geschiedenis, gefascineerd is door verdedigingswerken uit oorlogen of verhalen van strijd op merkwaardige plekken in ons landschap, moet zeker deelnemen. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Militair erfgoed in de Voor- en Noorderkempen

Opvallend voor de Voorkempen en de Noorderkempen is het nog aanwezige militaire erfgoed dat het hele gebied doorkruist. Beide regio's omvatten immers een groot deel van een historische grensstreek sinds de scheiding van de Nederlanden, waardoor dit gebied vaak het toneel was van de strijd tussen de verschillende Europese mogendheden.

De 80-jarige oorlog, de Spaanse successieoorlog, de Napoleontische oorlogen, de Hollandse periode en de Eerste en Tweede Wereldoorlog; allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in het landschap. Maar ook in de herinnering van de bewoners.

Congres zet realisaties in de kijker

Op het congres worden onderzoek en projecten in de kijker gezet die de voorbije jaren werden gerealiseerd in de Kempen. Ondertussen is het duidelijk dat er in dit historisch grensgebied uit vrijwel alle periodes en conflicten restanten zijn achtergebleven in het landschap.

Hoe brengen we die relicten in kaart? Welke methoden bestaan er om die te onderzoeken? Wat zijn originele manieren om het militair erfgoed zichtbaar te maken voor het publiek? Door middel van een aantal boeiende lezingen maakt u kennis met al deze aspecten en het militaire erfgoed uit deze streek.

Het congres wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid en kadert in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018.

Meer info en inschrijven

Meer informatie over het project rond militair erfgoed vind je op www.militairerfgoedleeft.be.

Inschrijven voor het congres? Dat doe je hier.

Het programma van het congres kan je hier nalezen.

LCP