logo Uit in Beerse
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuw streekproduct Vaartketsers Gin – tijdelijk verkrijgbaar in toeristisch infokantoor

02 september ’19 (ma)
De Kempenaren Lorenz Braspennincx en David Vos uit Brecht vonden naast het trainen voor de New York Marathon op 3 november 2019, ook nog de tijd om de Vaartketsers Gin te ontwikkelen.
Het jaagpad vroeger en nu

Beerse is honderd jaar lang, van in het midden van de 19e eeuw tot het midden van de 20e eeuw een typisch steenbakkersdorp geweest.

De steenbakkerijen die zich vanaf 1865 aan de vaart vestigden, konden voor de export handig gebruikmaken van deze waterweg: ze voerden hun stenen per boot uit tot in Antwerpen en in Limburg.

De steen werd vervoerd door schepen zonder motor die met mankracht, en vanaf het begin van de jaren 30 met paarden, werden voortgetrokken. Omdat de hoefijzers van de paarden afketsten op de grindkeien van het jaagpad, werden personen die te paard een schip jagen of voorttrekken, ook wel vaartketsers genoemd.

Moderne vaartketsers

Het jaagpad ligt er nog steeds en wordt tegenwoordig gebruikt door talrijke passanten die de rust opzoeken of door sportievelingen, die vaak vechtend tegen weer en wind, trainen voor een belangrijke wedstrijd.

Lorenz en David zijn twee van die sportievelingen. Ze ontwikkelen de Vaartketsers Gin als eerbetoon aan het jaagpad en haar talrijke vaartketsers uit het heden en het verleden. De winst schenken ze integraal aan Cliniclowns.

Waar te koop

De gin bestaat uit zwarte peper, staartpeper, japanse sansho, jeneverbes, vanille, salie, gagel, engelwortel en chichorei en kost 40 euro per fles van 70 cl.

Je kan de gin tot het einde van het jaar aankopen in het toeristisch infokantoor in GC ’t Heilaar.

Meer informatie? Vaart – tel. 014 600 770 – vaart@beerse.be – www.vaartbeerse.be

LCP