logo Uit in Beerse
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuwe online erfgoeddatabank www.kempenserfgoed.be gelanceerd

10 februari ’21 (wo)
Drie Kempense erfgoedcellen en hun partners lanceerden een nieuw online erfgoedportaal dat zoveel mogelijk erfgoedinformatie uit en over de Antwerpse Kempen op één plek bundelt. Kempenserfgoed.be is daardoor een pionier in Vlaanderen.

Wie vandaag online informatie over erfgoed wil zoeken, krijgt een veelvoud aan beelden, data, databanken, enz. Het ene stukje informatie staat in de databank van een museum, een ander in een krantenbank en nog een derde en vierde stukje zijn terug te vinden in een hoekje van de website van een stadsarchief of op een beeldbank van een heemkundige kring. Met wat geluk kan de zoekrobot alles vindbaar en doorzoekbaar maken voor jou, maar er is geen garantie dat je zult vinden wat je zoekt.

Immense ommezwaai voor digitaal erfgoed

Het Kempens Erfgoedportaal www.kempenserfgoed.be brengt hier verandering in.

Het platform bundelt de voormalige erfgoedbanken Kempense Krantenbank, Erfgoedbank Noorderkempen en Kempens Erfgoed (samen goed voor 80.000 beelden en 90.000 kranten!), met de 'Kempense data' uit de Vlaamse Erfgoeddatabank erfgoedregister.be.

In de toekomst worden stapsgewijs nog meer databanken integreren in het portaal. 

Overal te vinden, gratis en vanuit je luie zetel

De inhoud van het Kempens Erfgoedportaal kan je niet alleen gemakkelijk delen via bijv. sociale media, Voor meer geavanceerde gebruikers zal iedere collectie, online tentoonstelling of zoekopdracht ook ingeplugd kunnen worden in andere websites.

Zo kunnen beheerders van erfgoedcollecties de vrucht van hun inspanningen tonen op hun eigen website en kan het erfgoedportaal meer mensen bereiken en het erfgoed tonen dat de afgelopen jaren door een massa vrijwilligers is verzameld, geregistreerd en gedigitaliseerd.


Www.kempenserfgoed.be is er dus voor iedereen.

Wil je grasduinen in de geschiedenis van je dorp, stad of familie? Op het Kempens Erfgoedportaal vind je een schat aan beeld – of archiefmateriaal.  Zoeken via kaart of collectie maakt het eenvoudig voor de bezoeker. Bovendien zal het erfgoedportaal ook online expo’s tonen die regelmatig veranderen. Erfgoed is zo toegankelijk en dichtbij.

Het Kempens Erfgoedportaal is een initiatief van de drie Kempense erfgoedcellen: Kempens Karakter, k.ERF en Erfgoed Noorderkempen in samenwerking met gemeenten, vrijwilligers en met steun van de Vlaamse Overheid.

LCP