Collectie steenbakkerijmuseum

Bij het uitgraven van het kanaal Dessel-Schoten in 1865 stootte men op waardevolle, massieve kleilagen. In volle industriële revolutie was de vraag naar bakstenen groot en de klei zou het nieuwe goud worden voor de Kempen. Ook voor Beerse betekende dit het begin van een belangrijk tijdperk.

In de late jaren 50 van de vorige eeuw telde Beerse wel 18 laad- en losplaatsen over een afstand van amper 7 km. Ter illustratie: langs het volledige het kanaal waren er op dat moment 48 laad- en losplaatsen over een totale afstand van 63 km.

De meeste ovens en fabrieksschouwen zijn ondertussen verdwenen, maar Heemkundige Kring De Vlierbes verzamelde een ruime collectie foto’s, werktuigen van steenbewerkers en materieel uit de oude steenfabrieken.

Een deel van deze collectie is te bezichtigen in Transfo 2340.

Transfo 2340, een verhaal van Beerse en Vlimmeren

In Transfo 2340 ontdek je de geschiedenis van onze gemeente via de verhalen van 6 hoofdfiguren. Industrieel Edward Wouters werpt een blik op het steenbakkerijverleden van Beerse. Daarnaast zijn er ook enkele voorwerpen uit de steenbakkerijcollectie tentoongesteld. 

Klik hier voor meer informatie over het bezoekerscentrum.